صفحات دیواری سبک که از سیستم ساختمانی قابهای سبک سرد نورد شده منشعب میشوند قابل کاربرد در اکثر سیستمهای ساختمانی میباشند .این صفحات دیواری بر اساس کاربرد اجزایی به نام stud وادار وtrack (تیرچه) شکل گرفته است و ساختار اصلی دیوارها از ترکیب نیمرخهای فولادی گالوانیزه سرد نورد شده بر پا میشود.
مقطع مورد استفاده در این دیوارها c شکل میباشد که معمولاً با اتصالات مکانیکی به یکدیگر متصل میشوند. هر دیوار از تعدادی اجزای عمودی شکل (وادار) به فواصل 40 تا 60 سانتی متر که در بالا وپایین به اجزای افقی ناودانی شکل Uیا Cشکل (تیرچه) متصل شدهاند، تشکیل میشوند. در صورتی که از مقاطعC شکل به عنوان تیرچه استفاده شود، لازم است برش کاری در محل نصب وادار انجام شود.
این سیستم قابلیت بالایی برای نصب عایق حرارتی دارد. عایق حرارتی را به دو روش میتوان بین وادارها نصب کرد. در روش اول، وادارها هم راستا اجرا میشوند و عایق حرارتی، در فضای بین آنها قرار میگیرد اجرا در روش دوم، وادارها هم راستا اجرا نمیشوند و عایق حرارتی به صورت زیگزاگ بین آنها حرکت میکند. در این حالت وادارها به صورت پلی حرارتی عمل نخواهند کرد و عایق کاری در شرایط بهتری انجام میشود. یکی دیگر از راههای عایق کاری دیوارها نصب یک لایه حرارتی صلب در طرف خارجی قاب فلزی است.
عایق صوتی از افزودن تخته گچی یا سیمانی در دو طرف عایق حرارتی (پشم شیشه) تأمین میشود. از دیگر روشهای ایجاد عایق صوتی در یک طبقه، استفاده از دیوارهای جداکننده با دو قاب مجزا از یکدیگر و نیز استفاده از وادارهای آکوستیکی میباشد.
ورقهای نسبتاً نازک فولاد گالوانیزه در برابر آتش دارای مقاومت کمی بوده و از این نظر باید محافظت شوند در غیر اینصورت ساختارها از نوعLSF در برابر آتش به سرعت دچار تغییر شکل شده و فرو خواهند ریخت محافظت از این ساختارها در مقابل آتش به وسیله تختههای گچی که بر روی چهارچوب فولادی نصب میشود قابل تأمین است.
به طور کلی با توجه به کاهش قابل ملاحظه وزن و اتلاف اندک مصالح نسبت به شیوههای متداول وقابلیت انطباق این سیستم با مقررات ملی ساختمان، کاربرد این نوع دیوارهای سبک غیر باربر داخلی برای انبوه سازی مناسب میباشد.
این پانلها در زمینههای انرژی، حریق، آکوستیک و سازه در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، مورد ارزیابی قرار گرفته و کاربرد آن، در حیطه الزامات ارائه شده، مجاز میباشد.
الزامات طراحی و اجرا برای سیستم دیوارهای غیر باربر سبک پیش ساختهLSF
1.در نظر گرفتن تمهیدات لازم برای مشارکت نکردن این پانلها در سختی جانبی سازه الزامی است.
2.طراحی پانلهای خارجی و اتصالات مربوط در مقابل بار باد مطابق مقررات ملی ایران مبحث ششم انجام گیرد.
3.حداکثر ارتفاع خالص مجاز پانلها 3.2 متر است .
4.حداکثر وزن پانلهای خارجی به 100 کیلوگرم بر متر مربع و پانلهای داخلی به 50 کیلوگرم بر متر مربع محدود میشود.
5. رعایت مشخصات فولاد سرد نورد شده بر اساس استاندارد ASTM الزامی است.
6. ضوابط مربوط به اجزاء اتصالی شامل پیچ خودکار، پیچ و مهره میبایستی مطابق آیین نامه AISC و استانداردAISI تأمین شود.
7. در صورت استفاده از اتصالات جوش، رعایت ضوابط و مقررات مربوط به جوشکاری اعضای نورد شده مطابق استاندارد AISI و آیین نامههای AISCو AWS الزامی است.
8. لازم است تمهیدات لازم مناسب با شرایط مختلف اقلیمی و محیطهای خورنده ایران صورت پذیرد.
9. الزامات مربوط به انرژی باید مطابق مبحث 19 مقررا ت ملی ساختمان رعایت شود.
10. در صورتی که عایق حرارتی به صورت پرکننده اجرا شود، باید نوع و ضخامت عایق، مقاومت حرارتی مورد نیاز را تأمین کند.
11. به منظور کاهش اثر پل حرارتی ،لازم است حدفاصل وادارها و لایه خارجی جداره با نوعی عایق حرارتی متراکم پر شود.
12. لازم است ملاحظات کامل هوابندی در جدارههای داخلی و خارجی ،بازشوها و همچنین محل نصب اجزای اتصالی نظیر پیچ و مهره، با توجه به اقلیم مورد نظر و همچنین خطرمیعان به عمل آید.
13. رعایت مبحث سوم مقررات ملی سختمان درخصوص حفاظت ساختمانها در مقابل حریق و همچنین الزامات نشریه شماره 444 مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مربوط به مقاومت جدارهها در مقابل حریق با درنظر گرفتن ابعاد ساختمان، کاربری و وظیفه عملکردی اجزای ساختمانی الزامی است.
14. صدا بندی هوا برد جداکنندههای بین واحدهای مستقل و پوسته خارجی ساختمان و صدابندی سقف بین طبقات میبایست طبق مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان تأمین شود.
15. کلیه مصالح و اجزا در این سیستم اعم از معماری و سازهای از حیث دوام، خوردگی، زیست محیطی و غیره میبایستی بر مبنای مقررات ملی ساختمان ایران یا آیین نامههای ملی یا معتبر بینالمللی شناخته شده و مورد تایید، به کار گرفته شود.
16. اخذ گواهی نامه فنی برای محصول تولیدی، پس از راه اندازی خط تولید کارخانه، از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن الزامی است.