آشنایی با عایق‌های آکوستیک
۱۳۹۹/۰۱/۲۰ ۱۷:۴۸ eye 1328

صداهای مختلف مانند صدای بوق خودرو, مکالمات افراد بیرون از ساختمان, صدای هرج و مرج و ترافیک از طریق در, پنجره و دیوار وارد ساختمان شده و آرامش ساکنین را بر هم می‌زنند. در ساخت و سازهای اخیر به دلیل افزایش حجم آلودگی‌های صوتی سازندگان و پیمانکاران سعی می‌کنند از مصالحی استفاده کنند که تا حد ممکن مانع از ورود سر و صدا به داخل ساختمان شوند. عایق صوتی از جمله نیازهای ضروری در دنیای پر هرج و مرج امروزی است و در واقع آن را می‌توان به عنوان سدی مقاوم در برابر انعکاس و انتقال صوت دانست.

یک عایق خوب باید از چگالی مناسب بهره‌مند باشد تا بتواند حالت آکوستیک خود را حفظ نماید. از این رو قبل از خرید عایق صوتی باید از استاندارد بودن چگالی و ضخامت آن مطمئن شوید. شرکت‌های بسیاری در زمینه تولید انواع عایق رطوبتی، صوتی و حرارتی مشغول به فعالیت هستند و محصولات خود را با تنوع بالا در اختیار مصرف کنندگان قرار می‌دهند. برای جلوگیری از انتقال سر و صدای تلویزیون، تلفن و مکالمات روزمره می‌توانید از عایق صوتی دیوار مشترک استفاده کنید. این عایق به صورت رولی یا تخته‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد و آرامش را برای ساکنین آپارتمان‌هایی که اتاق‌های آن‌ها دیوار به دیوار است فراهم می‌کنند.

فوم ایکس‌پی‌اس (XPS)

برای ممانعت از ورود صدا به ساختمان, دیوارهای سازه را باید با مصالحی پوشش داد که ضریب صدای بالایی داشته باشند. فوم ایکس‌پی‌اس جزء مصالح چند منظوره محسوب می‌شود که نقش عایق حرارتی, رطوبتی و صوتی را در ساختمان ایفا می‌کند. این فوم ساخته شده از پلی استایرین اکسترود شده دارای سلول‌های بسته می‌باشد و از استحکام بالایی برخوردار است. ایکس‌پی‌اس بسیار سبک بوده و برخلاف ضخامت کم، استحکام و مقاومت بالایی دارد. این نوع فوم گاهی بخشی از سازه به شمار می‌آید و به دلیل وزن بسیار سبک هیچ بار اضلافه ای بر ساختمان وارد نمی‌کند.

سطح این عایق یکنواخت است و در برابر خزش و بارهای ثابت طولانی مدت بسیار مقاوم می‌باشد. از طرفی امکان رشد هیچ‌گونه قارچ یا باکتری در آن وجود نداشته و با گذشت زمان ساختار آن تجزیه نخواهد شد. این فوم‌ها را می‌توان به راحتی برش داد و به‌عنوان عایق صوتی دیوار به کار برد. قابلیت شستشو، حمل و نقل آسان، مقاومت در برابر حرارت، نفوذناپذیری در برابر نم و رطوبت، مقاومت فشاری ایده‌آل، قابلیت بازیافت، عدم ایجاد حساسیت، قابلیت تولید با ابعاد استاندارد، جذب صدا از ویژگی های بارز این محصول هستند که آن را به بهترین گزینه برای عایق کاری تبدیل نموده اند.

یونولیت

یونولیت‌های ورقه ایی یا مکعبی شکل دارای چگالی بالایی هستند و به عنوان عایق صوتی در مکان‌های پر سر و صدا مانند موتورخانه مورد استفاده قرار می‌گیرند. اصولا این نوع عایق‌ها در مرحله سفت‌کاری ساختمان نصب می‌شوند و به خوبی صدا را جذب می‌کنند. آن ها از جنس پلی‌استایرن بوده و فضایی آرام برای ساکنین فراهم می‌کنند. این عایق هم برای سقف و هم دیوار قابل استفاده است و کم هزینه‌ترین گزینه برای جلوگیری از انتقال صوت به شمار می‌آید. قیمت یونولیت سقفی در مقایسه با سایر عایق‌ها ارزان‌تر می‌باشد، از این رو در ساخت و سازهای اخیر به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد. جهت خرید یونولیت می‌توانید به تولید‌کنندگان این عایق مراجعه نمائید.

یونولیت سقفی را به راحتی می‌توان استفاده کرد زیرا وزن آن سبک بوده و حمل و نقل آن به آسانی صورت می‌گیرد. پلی استایرن دارای ساختار سلولی کوچک و جدا از هم است، از این رو به میزان قابل توجه سر و صدا را جذب می‌نماید. می‌توان گفت مقدار جذب صوت آن همانند چوب و گچ است. وزن سبک آن مقاومت ساختمان را در برابر زلزله بالا می‌برد و ایمنی آن را تقویت می‌کند. علاوه بر مزایای ذکر شده، انواع یونولیت نقش عایق صوتی، رطوبتی و حرارتی را ایفا می‌کنند. هر چه تراکم آن‌ها بالا باشد، مسلماً صدا را بیشتر و حتی به میزان صد درصد جذب می‌نمایند. در نهایت می‌توان گفت استفاده از بلوک‌های یونولییت پلی‌استایرن میزان مصرف مصالح دیگر را به حداقل می‌رساند.

فوم ریباند ( Rebond Foam)

این نوع فوم از کنار هم قرار دادن و چسباندن تکه‌های فوم پلی یورتان ساخته می‌شود و به عنوان یک عایق صوتی کارامد در صنعت ساخت و ساز کاربرد دارد. مراحل تولید فوم ریباند به شرح زیر می‌باشد:

-جمع آوری و دسته بندی ضایعات فوم پلی یورتان

-خرد کردن ضایعات و مخلوط نمودن انها با چسب

-متراکم کردن مخلوط

-پخت مخلوط با چسب

-برش دادن فوم به ابعاد مورد نیاز

کیفیت ابر ریباند به فاکتورهایی نظیر کیفیت مواد اولیه، کیفیت چسب، میزان تراکم و اندازه تکه ابرها بستگی دارد. تولید کنندگان این فوم یا ابر همواره به دنبال راهکاری برای بازیافت ضایعات هستند تا بتوانند هزینه‌های تولید را کاهش دهند زیرا درصد قابل توجهی از ابر هنگام برش به ضایعات تبدیل می‌شود. اما به مدد علم و تکنولوژی هر تکه از ابر قابل استفاده مجدد خواهد بود و می‌توان از آن به عنوان زیر لایه فرش استفاده کرد. بازیافت ضایعاتی که در برابر صوت مقاوم هستند حرکتی نوین است که تحولی عظیم در صنعت عایق‌سازی ایجاد نموده زیرا تکه‌های دور ریز فوم ها با تراکم و دانسیته متفاوت به یکدیگر چسبانده می‌شوند تا عایقی ایده آل در ابعاد گوناگون برای مصرف فراهم گردد.

عایق ایزوهم

عایق ایزوهم اولین بار در ایران به عنوان یک عایق چند منظوره اختراع و ثبت گردید. این عایق علاوه بر اینکه در مقابل صوت مقاوم است، در مقابل حرارت نیز مقاوم است. ایزوهم به عنوان عایق صوتی، عایق حرارتی، عایق رطوبتی و عایق مقاوم سازی ساختمان ثبت و اختراع گردیده شده است. نکات مهم حائز اهمیت در این عایق عبارتند از:

-کاهش صوت نسبت به ضخامت محصول

-ضخامت بسیار ناچیز نسبت به محصولات رقیب

-کاملا بهداشتی

-عدم ایجاد حساسیت های پوستی و تنفسی

-سهولت در اجرا

-دارای تاییدیه های بهداشت و اروپا

-عمر طولانی

-بار کششی بالای محصول

-مقاوم در برابر ضربه

-قیمت رقابتی

-سازگار با محیط زیست

فوم شانه تخم مرغی

فوم‌های شانه تخم مرغی نوعی فوم اسفنجی هستند که اغلب برای عایق کاری سقف، دیوارها و پشت درب استودیوها، کارخانجات صنعتی، سینماها، آمفی تئاترها و مکان‌های ضبط صدا استفاده می‌شوند. این فوم‌ها می‌توانند طیف وسیعی از صدا با فرکانس بالا را جذب کنند و از بازگشت آن جلوگیری نمایند. نمای ظاهری این فوم‌ها به نحوی است که عملکرد آن‌ها را در برابر جذب صوت بالا می‌برد. نصب آسان، وزن سبک، قیمت مناسب، زیبایی ایده آل، کارایی بالا و جذب صوت از جمله ویژگی‌های بارز این محصول می‌باشد که آن را به گزینه‌ای مناسب و مقرون بصرفه برای مصرف کنندگان تبدیل کرده است.

ساختار شش وجهی این عایق کارایی آن را بالا برده و منجر به کاهش صوت می‌گردد. همچنین ساختار سلولی آن به صورت بسته است، از این رو علاوه بر عایق اکوستیک نقش عایق حرارتی و برودتی را نیز ایفا می‌کند. این فوم مجهز به چسب است و برای اتصال به مکان مورد نظر نیازی به چسب ندارد زیرا به راحتی برای انواع سطوح گچی، شیشه ای، چوبی، فلزی قابل استفاده است. امروزه از این عایق می‌توان به عنوان جایگزینی مناسب برای عایق پشم سنگ و پشم شیشه استفاده نمود. سایر ویژگی‌های این محصول شامل عدم نفوذپذیری، مقاومت در برابر حرارت، عمر طولانی، ضریب حرارتی بالا، انعطاف پذیری ایده آل و وزن سبک می‌باشند.